Závěť psaná vlastní rukou, velikosti podílů.

Dobrý den, rád bych se zeptal zda je k dispozici vzor závěti pro sepsání vlastní rukou - nezbytné náležitosti - a zda lze v závěti odkázat polovinu nemovitosti manželce, se kterou jsem se oženil už jako vlastník této nemovitosti ( chalupa). Mám ješte dvě děti.

Dobrý den, co se týče první části Vašeho dotazu, tak náležitostmi takovéto závěti je právě její vlastnoručnost a podpis. Dalšími obecnými náležitostmi pro všechny druhy závětí jsou: uvedení dne, měsíce a roku sepsání a přesné vymezení předmětu dědictví.
Co se týče Vašeho druhého dotazu, tak je nutné mít na paměti, že manželka a Vaše děti by ze zákona dědily rovným dílem, takže každý 1/3 Vámi zanechaného majetku. V případě, že sepíšete závěť ve prospěch Vaší manželky, musí se Vašim dětem dostat, pokud jsou zletilé, alespoň 1/2 jejich zákoného podílu, to jest 1/6 z Vámi zanechaného majetku pro každé z Vašich dětí. Pokud v době Vaší smrti budou Vaše děti ještě nezletilé, mají nárok musí se jim v takovém případě dostat majetek ve výši jejich dědického podílu ze zákona, tedy 1/3 pro každé z dětí. Ve Vámi popisovaném případě a máte-li ještě jiný majetek než onu nemovitost, neměl by být v odkázání 1/2 nemovitosti manželce žádný problém.


Název rubriky - Občanské pr. - dotazy
Informace nemusí být aktuální protože byla publikována 13.9.2002 a legislativa od této doby mohla dostát změny
Poslední změna článku proběhla 13.9.2002.
Příspěvek k publikaci připravil(a) Václav Bednář

 

...

Odkaz na seznam soudů:
www.justice.cz

Třídění dle typu
Další rubriky